• Európsky deň jazykov

          • Rada Európy v roku 2001 počas Európskeho roka jazykov vyhlásila 26.september za Európsky deň jazykov, ktorý si školy v členských krajinách každoročne pripomínajú prostredníctvom rôznorodých podujatí. Na našej škole sme si tento deň priblížili jednotlivé európske jazyky, ich zvláštnosti, ale aj podobnosti. Využili sme tento deň na zdôraznenie dôležitosti učenia sa cudzích jazykov a naučili sme sa pár fráz z francúzštiny, taliančiny, či pre nás exotickej albánčiny. Žiaci 2. ročníka vytvorili zaujímavé projekty, ktoré nám skrášlili steny našich školských chodieb.

          • Regionálny workshop Národnej kvalifikačnej platformy

          •  

            Dňa 6. 9. 2023 sa na našej škole pod záštitou Zväzu stavebných podnikateľov Slovenska uskutočnil Regionálny workshop Národnej kvalifikačnej platformy k východiskám cestovnej mapy projektu BUS DoubleDecker. Iniciatíva Build Up Skills - Reštart Národnej kvalifikačnej platformy a cestovná mapa pre implementáciu budov s nulovými emisiami a stratégie „Vlna obnovy budov“.

            Zúčastnili sa ho predstavitelia z rôznych spoločností v  oblastí stavebníctva / ViaEuropa, SEVEN, ZSPS, ČKAIT, Slovenská inovačná a energetická agentúra/ , škôl stavebného zamerania / SOŠ remesiel a služieb Poprad, Stredná priemyselná škola stavebná Prešov, SOŠ technická Prešov, Technická univerzita v Košiciach / a inštitúcií vzdelávania , odbornej prípravy a zamestnávateľov / RÚZ, ŠIOV, Ústav vzdelávania a služieb /. Regionálny workshop otvorila riaditeľka našej školy Zuzana Presperinová, následne si hlavné slovo prevzal pán Pavol Kováčik, Prezident Zväzu stavebných podnikateľov Slovenska - ZSPS, aby uviedol prítomných do danej problematiky.  Stavebníctvo na križovatke, predbežné výsledky projektu a kľúčové východiská cestovnej mapy v ČR;  prezentoval Jiří Karásek,  zo spoločnosti SEVEN. Nové trendy v stavebníctve a východiská cestovnej mapy v kontexte nových klimaticko-energetických cieľov a nástupu nových technológií predstavil František Doktor zo spoločnosti ViaEuropa a identifikáciu opatrení na zlepšenie súčasnej situácie v sektore stavebníctva, prípravu cestovnej mapy predstavil pán Marek Malina zo ZSPS. V rámci obedňajších aktivít boli účastníkom workshopu predstavené priestory praktického vyučovania na našej škole, ako aj možnosti vzdelávania prostredníctvo virtuálnej reality.  V popoludňajších hodinách nasledoval brainstorming o spolupráci a nových programoch pre ďalšie vzdelávanie, ktorý viedli pán František Doktor, ViaEuropa a pán Miroslav Straka, ZSPS. Sme radi, že sme mohli takéto stretnutie zorganizovať na našej škole a veríme, že prinesie výsledky v oblasti vzdelávania v stavebníctve.