• Oznam pre žiakov II.A, II.D a ich rodičov
          • Oznam pre žiakov II.A, II.D a ich rodičov

          • Účelové cvičenie 

            Oznamuje žiakom II.A, II.D a ich rodičom, že dňa 6.5.2024 sa bude konať účelové cvičenie. Zraz žiakov je o 7:50 hod. pred budovou školy. Žiaci prídu športovo oblečení, budú mať športovú obuv, desiatu. Pedagogický dozor budú konať Mgr. Peter Olekšák a Mgr. Viktor Rusiňák.

          • FiNNkvíz

          • 17. apríla 2024 bola hodina ekonomiky trochu netradičná. Vybraní žiaci I.A triedy si otestovali svoje vedomosti z oblasti  finančnej gramotnosti prostredníctvom novej súťaže FiNNkvíz.

            Išlo o krajské kolo formou on-line testu určené pre žiakov prvých a druhých ročníkov stredných škôl.  V Prešovskom kraji sa zapojilo 536 prvákov alebo druhákov.  Martina Nováka a Róberta Jurkoviča delili len 4 bodíky od statusu úspešného riešiteľa....nevadí, každá skúsenosť sa počíta, o rok skúsime znova....

          • Exkurzia vo výrobnom podniku CHEMOSVIT FÓLIE s.r.o.

          • Študenti III.A triedy v študijnom odbore Obchodný pracovník sa 2.5.2024 zúčastnili exkurzie v spoločnosti CHEMOSVIT FOLIE, s.r.o., ktorá je najväčšou spoločnosťou skupiny CHEMOSVIT GROUP a zameriava sa na výrobu, zušľachťovanie a predaj obalových fólií. Pán Pavolka študentom ukázal výrobu obalových materiálov, potlač, kašírovanie a rezanie obalového materiálu. Študenti sa zoznámili s pojmami hĺbkotlač, flexotlač, konverting.

        • Prijímacie skúšky
          • Prijímacie skúšky

          • Oznam pre uchádzačov o štúdium na našej škole.

            Oznamujeme týmto uchádzačom o štúdium na našej škole v školskom roku 2024/2025 a ich rodičom, že sa dňa 2. mája 2024 o 8:00 hod. bude konať prvý termín prvého kola prijímacích skúšok. Druhé kolo prijímacích skúšok sa bude konať dňa 6.5.2024 o 8:00 hod.

          • Exkurzia vo firme Tatravagónka Poprad, a.s.

          • Dňa 29.04.2024 sme sa zúčastnili so žiakmi 3.A, odbor: mechanik hasičskej techniky a I.S a II.S – odbor: strojárstvo, plánovanej exkurzie vo firme Tatravagónka, a.s. v Poprade. Na začiatku nás privítala p. Bosáková, ktorá nás usadila v školiacej miestnosti, kde nám premietla históriu firmy až po súčasnosť. Následne nás oboznámila s BOZP, žiaci dostali helmy a ochranné špičky s oceľovou špicou na topánky. Potom sa nás ujal pracovník, ktorý nás sprevádzal po areáli firmy.

            Základný kameň výroby vozňov bol položený v r. 1904 pod vedením Daniela Halátha, zakladateľa zámočníckej dielne v centre Popradu. V súčasnosti sa firma zaoberá výrobou vagónov a podvozkov pre nákladnú dopravu, taktiež výrobou zváraných a opracovaných konštrukcií určených pre vozne osobnej prepravy. Naši žiaci mohli vidieť vo viacerých halách rôzne moderné technológie výroby - zváranie pomocou zváracieho robota, sústruženie na konvenčnom stroji ale aj pomocou CNC sústruhu,  ohýbanie, vypaľovanie laserom, natieranie pomocou zautomatizovaných liniek. Tatravagónka investuje do nových technológií pre zlepšenie výrobného procesu železničných vagónov. Cieľom je zvýšiť kvalitu a produktivitu.

            Exkurzia sa našim žiakom páčila, na jej konci dostali aj kontakt na náborovú pracovníčku, takže po ukončení štúdia na našej škole si môžu nájsť aj zamestnanie v ich odbore.

          • Aké je to dostať sa z práce v oblasti obchodu rovno na divadelné dosky? Pre niekoho splnený sen a pre iného obrovská výzva.

          • Spoločnosť DM drogerie markt sa už dlhodobo zaoberá témou zvýšenia atraktivity odborného vzdelávania pre mladých ľudí na Slovensku. Odmenou i motiváciou je pre nich aj účasť na rôznych vzdelávacích a rozvojových aktivitách. Aj tento rok zorganizovala spoločnosť kreatívny workshop ZažiTok, prostredníctvom ktorého aj naše žiačky 3. ročníka touto formou rozvoja prekročili zónu komfortu. Pod vedením skúseného režiséra vytvorili svoje vlastné predstavenie na tému Korene, ktoré v týchto dňoch predviedli na javisku v priestoroch Bábkového divadla v Košiciach.

          • Naša aprílová exkurzia do Bratislavy a okolia !

          • Občas majú študenti pocit, že školský rok nemá konca a ich motivácia klesá... . Preto sme rozhodli zorganizovať akciu, ktorá im prinavráti elán a chuť vzdelávať sa a spoznávať reálny svet okolo nás. Našili sme im program na mieru, v ktorom si každý odbor našiel to svoje!

             

                  Dvojdňovú exkurziu sme odštartovali vo štvrtok na Hrade Červený Kameň. Pri počte hradov a zámkov, ktoré na Slovensku máme sa často stáva, že mladí ľudia spod Tatier o existencii tejto karpatskej perly netušia. A veru, príjemne ich prekvapila! Po výživnom výklade nám pani lektorka predstavila aj jedny z najväčších európskych hradných pivničných systémov, ktorý nám vyrazil dych. A ak náhodou neviete, prečo si Hrad Červený Kameň nesie prívlastok červený, spýtajte sa našich študentov, pretože oni už vedia odpoveď! Z hradu je to len pár minút do Modry, ktorá je okrem vychýrených vínnych pivníc aj miestom, kde pôsobil a dožil náš obľúbený Ľudovít Štúr. Navštívili sme teda Múzeum Ľudovíta Štúra, ktorého súčasťou bola aj Štúrova pamätná izba, v ktorej strávil posledné týždne svojho života. Študenti si mohli prezrieť dobové predmety, zariadenie, fotografie, prameň Štúrových vlasov či zbraň, ktorá mu spôsobila smrteľné zranenie. Po dlhej ceste sme dorazili do hlavného mesta a zostal nám čas len na dobrú večeru a oddych.

                Druhý deň sme začali prehliadkou exkluzívneho Múzea obchodu v Bratislave. Odbor obchodný pracovník je jedným z najobľúbenejších odborov na našej škole a zúčastneným študentom sa expozícia veľmi páčila. Expozícia bola rozdelená tematicky na predmety slúžiace ako pomôcky pre obchodníka, reklamné predmety, archiválie, produkty a predmety slúžiace v pohostinstve. Po prehliadke múzea sme si sadli do Múzejného hostinca, ktorý patrí k expozícii. Pivko sme si nedali, no dozvedeli sme sa o jeho histórii. A pikoška? Vraj sa tam natáča aj populárny seriál Dunaj! Keďže nám počasie nesmierne prialo prechádzka na Bratislavský hrad bola jasnou voľbou. Následná nákupná mánia v mekke bratislavského konzumu študentov potešila a mali šťastie na stretnutia so známymi tvárami, odfotili sa aj s raperom Kalim! Nasledovala exkurzia vo Vodnom diele Gabčíkovo. Okrem teoretického úvodu, kde sme sa dozvedeli mnoho o histórii i fungovaní diela, nás čakala prehliadka jednej z ôsmich kolosálnych Kaplanových turbín. Hoci bola exkurzia vodného diela venovaná najmä chalanom z odboru technik vodár vodohospodár, na mieste učarovala všetkým zúčastneným, ktorí nedbali a trpezlivo čakali na presun lodí cez plavebné komory.

             

                 V skratke, mali sme sa ozaj dobre a ďakujeme všetkým zúčastneným, ktorí mali skvelú náladu od úplného začiatku až do konca našich potuliek!

          • Súťaž Mladý Európan

          • Dňa 16. apríla 2024 si trojčlenný tím tretiakov – Kristína Jankurová, Patrik Harnuboglu a Henrich Papcun – preveril svoje vedomosti o Európskej únii v regionálnom kole súťaže Mladý Európan.  Bol to  19. ročník súťaže, vyhlásený jednotlivými centrami Europe Direct na Slovensku. Podmienkou účasti na regionálnom kole bolo odovzdanie projektu o krajine aktuálne predsedajúcej Rade Európskej únie. Tím absolvoval v silnej konkurencii tri kolá – písomný test,  test mediálnej gramotnosti a obrázkový test o dominantách, osobnostiach a zaujímavostiach EÚ. V súťaži preukázali svoje vedomosti o Európskej únii, ktoré nadobudli najmä  samoštúdiom vo svojom voľnom čase. Umiestnili na peknom piatom mieste z jedenástich prihlásených škôl.

            BLAHOŽELÁME!!!

          • CORNER SK spol. s.r.o

          • Veľmi sa tešíme, že môžeme medzi nami privítať nového zamestnávateľa CORNER SK spol. s. r. o. pre odbor obchodný pracovník, ktorej prevádzka sa nachádza v nákupnom centre Fórum Poprad. Spoločnosť disponuje samostatnou ponukou kvalitných vín popredných medzinárodných značiek, vínnych doplnkov, destilátov, kávy, čajov, čokolády a delikates. Veríme, že spolupráca v rámci praktického vyučovania bude prínosom pre obe strany.

          • Deň otvorených dverí v Deichmanne.

          • Pozývame Vás na informačné dni firmy Deichmann v Spišskej Novej Vsi a v Poprade. Program duálneho vzdelávania je pripravený pre študentov 4 ročného študijného odboru obchodný pracovník .

        • Rodičovské združenie
          • Rodičovské združenie

          • Oznam o konaní rodičovského združenia.

            Vo štvrtok 11.4.2024 v čase od 14:30 hod. sa bude konať rodičovské združenie formou individuálnych konzultácií v týchto triedach: II.A, II.C, II.D, III.A, III.C, III.D. Ostatné triedy budú mať rodičovské združenie vedené triednym učiteľom individuálne.

          • Okresné kolo vo florbale chlapcov

          • Vybraní žiaci našej školy sa 21.3.2024 zúčastnili okresného kola vo florbale, ktoré sa konalo v hale Strednej športovej školy v Poprade. Turnaja sa zúčastnilo 15 našich žiakov. Boli sme zaradení do skupiny D spolu s ďalšími 3 družstvami. Prvý zápas naši žiaci prehrali s SPŠ 2:0. Druhý a tretí zápas so SOŠH Horný Smokovec a GPUK skončil síce podobne, ale naši žiaci bojovali statočne a vzorne reprezentovali našu školu, za čo im ďakujeme.

          • Medzinárodná súťaž Murár 2024

          • Naši zruční študenti z I.C, Eduard Spirčák a Ján Rezničák, nás reprezentovali na prestížnej Medzinárodnej súťaži Murár 2024 v Nitre. Usilovne sa pripravovali pod vedením majstra odborného výcviku Mgr. Petra Šustra. Na súťaži sa proti sebe postavili mladí murári z Českej republiky, Slovenska a Maďarska. Naši chalani sa so súťažnými úlohami bravúrne popasovali, ukázali bojovného ducha, naučili sa veľa nových vecí, spoznali nových kamarátov s rovnakými zručnosťami a chvályhodne reprezentovali našu školu. Ďakujeme a tešíme sa na ďalší ročník!

          • Čas maturít - ideálny čas na spoznávanie regiónu!

          • Naši študenti využili maturitné obdobie naplno! Počas posledných dní navštívili Galériu umelcov Spiša, v ktorej sa dozvedeli  o tvorbe súčasných regionálnych umelcov. Art brut umenie Helmuta Bistiku nás šokovalo aj inšpirovalo. Okrem toho naši študenti v dielňach vytvorili vlastné umelecké diela, metódou asambláž, zo zbytkového materiálu, odpadu. Druhý deň sa niesol v znamení spoznávania histórie. Zavítali sme do Podtatranského múzea v Poprade a prezreli si výnimočnú expozíciu Knieža z Popradu a jeho hrobka. Výklad pani lektorky nás nesmierne obohatil a mnohí z nás boli príjemne prekvapení z toho, aké historické poklady naše mesto skrýva. 

          • EURES

          • Žiaci III.A triedy sa dňa 6.3.2024 zúčastnili seminára Úradu práce, sociálnych vecí a rodiny z Popradu. P. Mitterpachová študentom porozprávala o možnostiach práce v Európskej únie v rámci projektu EURES. EURES sú Európske služby zamestnanosti /EURopean Employment Services/, ktorých cieľom je uľahčenie voľného pohybu pracovných síl v rámci  Európskeho hospodárskeho priestoru /krajiny EÚ, Island, Nórsko, Lichtenštajnsko/ a Švajčiarska.  Služby siete EURES sú poskytované širokej verejnosti, a to evidovaným uchádzačom o zamestnanie, tým, ktorí hľadajú nové pracovné uplatnenie, zamestnávateľom i študentom. Služby EURES sú bezplatné. Na Slovensku nájdete EURES na úradoch práce, sociálnych vecí a rodiny.

          • Workshop – ŠIKANA V ONLINE PRIESTORE

          • V utorok 5.3.2024 sa študenti III.A stretli na workshope s názvom ŠIKANA V ONLINE PRIESTORE pod gesciou p. Kacviňárovej z CVČ a p. Vincovej z ÚPSVaRu v Poprade. Cieľom workshopu bolo zvýšiť povedomie študentov o existujúcich rizikách kyberšikanovania, ako aj zvýšiť ich citlivosť voči negatívnym javom v online priestore. Kyberšikanovanie je patologickým prejavom v medziľudských vzťahoch, preto aj prevencia jeho výskytu vychádza zo zlepšovania týchto vzťahov. Osvojovanie vedomostí o tom, ako sa lepšie chrániť pomocou technických prostriedkov, je len malou súčasťou. Hlavný dôraz pri týchto preventívnych aktivitách je kladený na rozvoj sociálnych zručností a sebapoznania. Študenti sa potrebujú učiť, ako lepšie rozoznávať, pomenovávať svoje emócie a prežívanie, ako lepšie zvládať záťažové a konfliktné situácie, ako byť vnímavejší voči ostatným.

        • OZNAM PRE MATURANTOV
          • OZNAM PRE MATURANTOV

          • Na našej škole budú v školskom roku 2023/2024 administrované testy EČ a PFIČ MS z predmetov:

             

            Slovenský jazyk a literatúra - 12.3.2024

            Administrácia testov EČ:     9:45 - 11:25 hod.

            Administrácia PFIČ MS:      13:00 - 15:30 hod.

             

            Príchod žiakov do školy je do 9:10 hod.

             

            Anglický jazyk (B1) - 13.3.2024

            Administrácia testov EČ:     9:45 - 11:25 hod.

            Administrácia PFIČ MS:      13:00 - 14:00 hod.

             

            Príchod žiakov do školy je do 9:10 hod.

             

            Všetky informácie sú zverejnené na verejne prístupnej nástenke, ktorá je umiestnená na CH3. Informácie, ktoré sa týkajú EČ a PFIČ MS 2024, môžete nájsť aj na:

             

          • Besedy vo februári - Šikana a Zdravý životný štýl

          • V stredu 21.2.2024 žiaci prvého ročníka absolvovali prednášku psychologičky p. Svatovej z Centra poradenstva a prevencie, Poprad na tému šikana v školskom kolektíve. Vo štvrtok 22.2.2024 žiaci prvého a tretieho ročníka sa zúčastnili prednášky p. Baranovej a p. Oravcovej z Regionálneho úradu verejného zdravotníctva z Popradu na tému Zdravý životný štýl. Zároveň študenti boli oboznámení s negatívnymi účinkami fajčenia a popíjania energetických nápojov pri dlhodobejšom užívaní.

          • Bedmintonový turnaj

          • Vo štvrtok 22. februára 2024 sa v  Zámočku Poprad-Matejovce odohrala okresná súťaž v bedmintone pre žiakov stredných škôl. Táto udalosť prilákala mladých talentovaných športovcov zo stredných škôl v okolí, ktorí sa stretli na bedmintonovom dvorci so zámerom ukázať svoje schopnosti a získať umiestnenie.

            Výber chlapcov našej školy (J. Balco a J. Paukovič z II.A a M. Čepišák z I.B) pod pedagogickým dozorom učiteľa TSV Mgr. P. Olekšáka sa síce na predných priečkach neumiestnili, ale vzorne nás reprezentovali a snažili sa dosiahnuť čo najlepší výkon. Vo svojej skupine obsadili druhé miesto. Máme veľkú radosť, že sa v tejto pretechnizovanej dobe stále medzi žiakmi nájdu športoví nadšenci. Tešíme sa na ich ďalšie športové výkony v budúcnosti.