• EURES

          • Žiaci III.A triedy sa dňa 6.3.2024 zúčastnili seminára Úradu práce, sociálnych vecí a rodiny z Popradu. P. Mitterpachová študentom porozprávala o možnostiach práce v Európskej únie v rámci projektu EURES. EURES sú Európske služby zamestnanosti /EURopean Employment Services/, ktorých cieľom je uľahčenie voľného pohybu pracovných síl v rámci  Európskeho hospodárskeho priestoru /krajiny EÚ, Island, Nórsko, Lichtenštajnsko/ a Švajčiarska.  Služby siete EURES sú poskytované širokej verejnosti, a to evidovaným uchádzačom o zamestnanie, tým, ktorí hľadajú nové pracovné uplatnenie, zamestnávateľom i študentom. Služby EURES sú bezplatné. Na Slovensku nájdete EURES na úradoch práce, sociálnych vecí a rodiny.

          • Workshop – ŠIKANA V ONLINE PRIESTORE

          • V utorok 5.3.2024 sa študenti III.A stretli na workshope s názvom ŠIKANA V ONLINE PRIESTORE pod gesciou p. Kacviňárovej z CVČ a p. Vincovej z ÚPSVaRu v Poprade. Cieľom workshopu bolo zvýšiť povedomie študentov o existujúcich rizikách kyberšikanovania, ako aj zvýšiť ich citlivosť voči negatívnym javom v online priestore. Kyberšikanovanie je patologickým prejavom v medziľudských vzťahoch, preto aj prevencia jeho výskytu vychádza zo zlepšovania týchto vzťahov. Osvojovanie vedomostí o tom, ako sa lepšie chrániť pomocou technických prostriedkov, je len malou súčasťou. Hlavný dôraz pri týchto preventívnych aktivitách je kladený na rozvoj sociálnych zručností a sebapoznania. Študenti sa potrebujú učiť, ako lepšie rozoznávať, pomenovávať svoje emócie a prežívanie, ako lepšie zvládať záťažové a konfliktné situácie, ako byť vnímavejší voči ostatným.

        • OZNAM PRE MATURANTOV
          • OZNAM PRE MATURANTOV

          • Na našej škole budú v školskom roku 2023/2024 administrované testy EČ a PFIČ MS z predmetov:

             

            Slovenský jazyk a literatúra - 12.3.2024

            Administrácia testov EČ:     9:45 - 11:25 hod.

            Administrácia PFIČ MS:      13:00 - 15:30 hod.

             

            Príchod žiakov do školy je do 9:10 hod.

             

            Anglický jazyk (B1) - 13.3.2024

            Administrácia testov EČ:     9:45 - 11:25 hod.

            Administrácia PFIČ MS:      13:00 - 14:00 hod.

             

            Príchod žiakov do školy je do 9:10 hod.

             

            Všetky informácie sú zverejnené na verejne prístupnej nástenke, ktorá je umiestnená na CH3. Informácie, ktoré sa týkajú EČ a PFIČ MS 2024, môžete nájsť aj na:

             

          • Besedy vo februári - Šikana a Zdravý životný štýl

          • V stredu 21.2.2024 žiaci prvého ročníka absolvovali prednášku psychologičky p. Svatovej z Centra poradenstva a prevencie, Poprad na tému šikana v školskom kolektíve. Vo štvrtok 22.2.2024 žiaci prvého a tretieho ročníka sa zúčastnili prednášky p. Baranovej a p. Oravcovej z Regionálneho úradu verejného zdravotníctva z Popradu na tému Zdravý životný štýl. Zároveň študenti boli oboznámení s negatívnymi účinkami fajčenia a popíjania energetických nápojov pri dlhodobejšom užívaní.

          • Bedmintonový turnaj

          • Vo štvrtok 22. februára 2024 sa v  Zámočku Poprad-Matejovce odohrala okresná súťaž v bedmintone pre žiakov stredných škôl. Táto udalosť prilákala mladých talentovaných športovcov zo stredných škôl v okolí, ktorí sa stretli na bedmintonovom dvorci so zámerom ukázať svoje schopnosti a získať umiestnenie.

            Výber chlapcov našej školy (J. Balco a J. Paukovič z II.A a M. Čepišák z I.B) pod pedagogickým dozorom učiteľa TSV Mgr. P. Olekšáka sa síce na predných priečkach neumiestnili, ale vzorne nás reprezentovali a snažili sa dosiahnuť čo najlepší výkon. Vo svojej skupine obsadili druhé miesto. Máme veľkú radosť, že sa v tejto pretechnizovanej dobe stále medzi žiakmi nájdu športoví nadšenci. Tešíme sa na ich ďalšie športové výkony v budúcnosti.

        • Návšteva divadelného predstavenia v ANJ
          • Návšteva divadelného predstavenia v ANJ

          • Žiaci III.A si dňa 20. februára 2024 precvičili svoje znalosti angličtiny na divadelnom predstavení „United Neighbours of London", ktoré pripravilo Divadelné centrum z Martina. Predstavenie sa uskutočnilo v Dome kultúry v Poprade. Hra "United Neighbours of London" je činoherná anglická divadelná inscenácia, koncipovaná ako učebná pomôcka. Žiaci si vďaka nej precvičili nielen porozumenie počutého textu a slovnú zásobu, ale aj gramatické vedomosti – prítomné časy, trpný rod a podmienkové vety.

          • Deň otvorených dverí

          • Dňa 2.2.2024 sa na našej škole uskutočnil Deň otvorených dverí. Privítali sme množstvo záujemcov o štúdium. Veríme, že sa spoločne stretneme v budúcom školskom roku 2024/2025.

          • "Otestuj sa" pre maturantov

          • V mobilnej aplikácii EduPage v sekcii Otestuj sa sa nachádzajú testy z písomných maturít z predchádzajúcich rokov zo SJL. Môžete si tiež preskúšať slovnú zásobu z ANJ. Úlohy sa automaticky vyhodnotia. Vidíte, ktoré úlohy ste už riešili a ktoré nie. Taktiež vidíte, ktoré úlohy ste nevyriešili správne a môžete sa k nim vrátiť. Môžete sa tak na písomné maturity lepšie pripraviť.

          • Školské kolo Olympiády ľudských práv pozná víťaza/víťazku

          • Tohtoročné školské kolo Olympiády ľudských práv sa nieslo v duchu písaného prejavu. Vybraní študenti III.A a IV.A, ktorí sa zapojili do tejto súťaže, písali úvahu na tému Ľudské práva – hrádza proti nenávisti. Téma, ktorá je mimoriadne aktuálna, podnietila našich študentov a študentky reagovať na súčasný spoločenský stav vo svete, aj doma. Po uvážlivom zhodnotení odovzdaných úvah sa víťazkou, ktorá nás bude reprezentovať na krajskom kole v Prešove, stala Vivien Ďuricová zo IV.A, ktorej srdečne gratulujeme! Všetkým zúčastneným ďakujeme a držíme palce opäť o rok! 

          • Na Olympiáde kritického myslenia sme zabodovali!

          • Zapojili sme sa do celoslovenskej Olympiády kritického myslenia a dňa 12.12.2023 si študenti našej SOŠ zmerali sily v oblasti kritického myslenia a mediálnej gramotnosti. Zastúpenie sme mali v oboch vekových kategóriách. V kategórii 1. nás úspešne reprezentoval Leo Ilošvaj z II.A. V kategórii 2. zabojovali Patrika Harnuboglu z III.A a Andreja Danihlík zo IV.A, ktorí obaja postúpili do krajského kola OKM! Študenti sa v teste popasovali s otázkami odolnosti voči dezinformáciám a manipulačným taktikám, prácou s grafmi a štatistikami, overovaním zdrojov informácii aj argumentačných schopností. Gratulujeme a držíme palce v ďalšom kole, chalani!

          • Rodičovské združenie

          • Vo štvrtok 11. januára 2024 sa v čase od 15:00 do 16:30 hod. uskutoční rodičovské združenie formou konzultačných hodín v jednotlivých triedach.

          • Vianočné kino

          • Tento kalendárny rok ukončíme vianočným premietaním v kine Tatran. Zraz žiakov bude 22.12.2023 o 8:45 hod. pred kinom Tatran. Po skončení premietania bude rozchod cca o 11:00 hod. Všetkým žiakom prajeme príjemné prežitie Vianočných sviatkov, stretneme sa 8.1.2024. Vyučovanie začína párnym týždňom.

          • Workshop – Digitálna bezpečnosť v on-line priestore

          • GDPR, fishing, farming, vishing, skimming, influencer, HOAX, podvodné praktiky na sociálnych sieťach ...... s týmito pojmami sa študenti zoznamovali počas zážitkovo-vzdelávacieho workshopu dňa 19.12.2023. Akciu viedol Ing. Samuel Hrnčiar z o.z. Mladý podnikavec prostredníctvom interaktívnych aktivít a hier ako napr: brainstorming, bingo, kartičky, prieskum mienky, kahoot a iné. Aj napriek tomu, že  si študenti nenapísali ani riadok poznámok, hravou formou získali nové informácie a zabavili sa. Niektorí si odniesli aj vecné ceny za výhru.

          • Ekonomická olympiáda

          •  Všetci  čelíme vo svojom živote ekonomickým rozhodnutiam, plateniu daní, podieľame sa na sociálnom systéme či medzinárodnom obchode. Od 4. decembra 2023 do 15.12.2023 – prebehol siedmy ročník školských kôl Ekonomickej olympiády  - záštitou INESS – Inštitútu ekonomických a spoločenských analýz. Vďaka nej, začne aspoň časť mladých ľudí, uvažovať kritickejšie o ekonomických otázkach a pristupovať zodpovednejšie k osobným financiám, či informáciám zo sociálnych sietí.

             

            Tento rok sa  na našej škole otestovali vybraní študenti tretieho a štvrtého ročníka.

             

            Všetkým ďakujeme za účasť, najlepším blahoželáme!!! Čakáme na oficiálne výsledky, komu sa podarí postúpiť do krajského kola.

          • Mikulášska vychádzka na Hrebienok

          • Dobré tradície sa majú dodržiavať a tak sme sa rozhodli zopakovať si zimnú turistickú vychádzku na Hrebienok. Tentokrát turistika padla práve na deň sv. Mikuláša a o to viac sme sa všetci tešili! Na vrchole nás opäť čakal čarovný, no najmä vychladený, Tatranský ľadový dóm. Replika Westministerského opátstva z ľadu sa vydarila a naši študenti si urobili množstvo naozaj vydarených fotiek. A či nás sv. Mikuláš niečím prekvapil? Veru prekvapil... . Stretnutie s úžasným Attilom Véghom, jeho priateľský prístup a ochota odfotiť sa s nami, bolo dokonalou čerešničkou na ľadovej torte!

          • Olympiáda zo slovenského jazyka a literatúry

          • Bystré hlavičky nechýbajú ani v našich laviciach! Na tohtoročnej Olympiáde zo slovenského jazyka a literatúry sme mali bohaté zastúpenie v oboch kategóriach. Jednoznačným víťazom kategórie A. sa stal Andrej Danihlík zo IV.A! Krásne druhé miesto obhájil Patrik Harnuboglu z III.A a o tretie miesto sa podelili študentky Karolína Olšavská a Viktória Sonogová, obe z III.A. Kategóriu B. výborne reprezentoval Jakub Paukovič z II.A, ktorý získal prvé miesto! Druhý sa umiestnil Jakub Balco z II.A  a pekné tretie miesto získal Matej Kaľavský z II.B! Všetkým zúčastneným ďakujeme a víťazom srdečne gratulujeme!